INSCHRIJVING GESLOTEN. GUNNING PLAATSGEVONDEN. VERKOCHT.

Landgoed De Wulperhorst

Het huis is onweerstaanbaar. (…) De Wulperhorst is een echt oud landhuis dat je meteen wilt hebben. (…) Licht vervallen oogt het en juist dat maakt het zo achteloos mooi.‘ – Andrea Bosman in Trouw, 2 april 2016.

Toen Reinier Huydecoper halverwege de negentiende eeuw een huis liet bouwen voor zijn omvangrijke gezin, wilde hij iets bijzonders. En dat werd het. De Wulperhorst is een markant wit landhuis met forse afmetingen, érg veel ruimte en een opvallende afwerking. Kijk naar de enorme hal, de brede gangen, de trappen, de enorme vertrekken. Kijk naar de gevels en de verrassende veelvormigheid van de ramen, allemaal in een harmonisch classicistisch patroon. Iets bijzonders moest De Wulperhorst worden en dat is het nog steeds. Bijzonder is ook dat dit unieke landhuis, zeer centraal gelegen tussen Bunnik en Zeist, nu te koop is bij online inschrijving.

Het spel met classicistische rechtlijnigheid
De Wulperhorst – die naam droeg het landgoed al ruim vóórdat het huidige landhuis, halverwege de negentiende eeuw, op deze plek werd gebouwd. In 1829 kwam het landgoed in bezit van barones Taets van Amerongen en haar kersverse echtgenoot Jan Elias Huydecoper, heer van Zeist. Huydecoper liet in die tijd het huidige Slot Zeist flink uitbreiden en het echtpaar bezat ook landgoed Blikkenburg. De drie landgoederen lagen op een steenworp afstand van elkaar. Later kreeg de tweede zoon, Jan Louis Reinier, het beheer over De Wulperhorst. Hij was het die opdracht gaf voor de bouw van een nieuw, groot landhuis voor zijn drukke gezin; Reinier en zijn echtgenote Louise Ernestine van Hardenbroek hadden acht kinderen. Zijn oudste zoon Jan Elias legde de eerste steen.

De eervolle opdracht voor de bouw van De Wulperhorst viel in 1858 toe aan architect Samuel Adrianus van Lunteren. Van Lunteren had destijds naam gemaakt als restaurateur van oude kastelen. Hij tekende onder meer de verbouwingen van kasteel Moersbergen in Doorn, kasteel Nijenrode bij Breukelen en kasteel Sandenburg bij Langbroek. Lauswolt in Beetsterzwaag en De Wulperhorst zijn zijn bekendste nieuwbouwwerken.
Dat De Wulperhorst een wit en classicistisch gebouw zou worden was te verwachten, gelet op het oeuvre van de architect. Opvallend is echter dat Van Lunteren bij De Wulperhorst de rechtlijnige hoofdvorm en de symmetrische gevels verrijkte met een zwierige variatie in vormen. De verschillende vormen van de vensters, de verdeling van de vensters over de gevels en de versieringen in het stucwerk… Het is duidelijk dat Van Lunteren een spannend spel speelde met de rechtlijnigheid van zijn eigen creatie.
Als zoon van een bekende tuinarchitect tekende Van Lunteren niet alleen het hoofdhuis maar bracht hij ook veranderingen aan in de parktuin van De Wulperhorst, deels ontworpen door J.D. Zocher. De tuin bestond destijds uit gazons, een slingervijver en een grand canal tot aan de Kromme Rijn; het landgoed was dus ook over water bereikbaar. Delen van de oude parkaanleg zijn op het enigszins verwilderde landgoed nog altijd terug te vinden.

Een veelkleurige stoet van bewoners
Henk Huydecoper, de zoon van de bouwheer, is met afstand de belangrijkste bewoner van De Wulperhorst. Ruim negentig jaar woonde hij er, tot zijn overlijden in 1950. Daarna diende het huis als onderkomen voor een stafdienst van de Koninklijke Luchtmacht en ook fungeerde het korte tijd als asielzoekerscentrum.
In 2001 kwam het landgoed in bezit van het Utrechts Landschap, dat begin deze eeuw de opstallen op erfpacht verkocht aan pianovirtuoos Wibi Soerjadi. Talloze musici waren te gast op De Wulperhorst en Soerjadi hield er vele huisconcerten. In het souterrain van het huis richtte hij een permanente tentoonstelling in over Franz Liszt.

Ruimte en schitterende details
Groot! De omvang van De Wulperhorst is in het interieur nog indrukwekkender dan van buitenaf. De grote hal met marmeren vloer, de trappenhuizen, de meer-dan-royale vertrekken… dit huis werd gebouwd als woonhuis, maar doet in zijn maatvoering niet onder voor een paleis. Recepties, concerten, ontvangsten, feesten, een bal… alles is hier mogelijk.
Vooral de vertrekken op de bel-etage en de etage zijn ruim en hoog, mooi gedecoreerd en vaak voorzien van een schouw en vensters met binnenluiken en vensterbanken. Daarnaast is er een souterrain onder het gehele huis, met veel daglicht en zeer goed bruikbare vertrekken. Een deel van het souterrain is voorzien van gewelfde plafonds. Ook de grote zolders onder het samengestelde dak zijn indrukwekkend; de zolderetage is momenteel niet ingericht, maar is zeer geschikt als woon-, werk- of opslagruimte.

Online hybride inschrijving
Landgoed De Wulperhorst wordt verkocht per besloten online inschrijving. De inschrijving vindt plaats in samenwerking met Troostwijk Auctions. De biedtermijn is begonnen op dinsdag 13 december 2016 en is verlengd tot vrijdag 3 februari 2017 om 14.00 uur. Gedurende deze periode kunnen gegadigden hun bod uitbrengen.
Bieden is mogelijk nadat gegadigden zich in persoon hebben gelegitimeerd bij notariskantoor Loyens & Loeff te Amsterdam of bij hun eigen notaris én de Beschrijving Verkoopproces hebben ondertekend. De verkoper heeft gekozen voor een zogeheten ‘hybride’ inschrijving, wat inhoudt dat gegadigden een geldelijke bieding doen en daarbij een plan van aanpak aanleveren. De te doorlopen stappen zijn duidelijk beschreven in het biedboek. Een overzicht van het verkoopproces vindt u op de website van Biltstede Makelaars.

Biedboek en kijkdagen
Het biedboek bevat alle informatie over landgoed De Wulperhorst en over de verkoopprocedure. Het biedboek is te bestellen bij Biltstede Makelaars tegen een vergoeding van € 200,- inclusief btw.
Er worden twee kijkdagen georganiseerd. Maak voor het aanvragen van het biedboek en het aanmelden voor de kijkdagen gebruik van het formulier op de website van Biltstede Makelaars.

Grondoppervlakte 50.378 m² (ruim 5 hectare, erfpacht)
Woonoppervlakte 2.306 m² (landhuis), 523 m² (koetshuis) (NEN 2580)
Gebouwinhoud 8.942 m³ (landhuis), 2.088 m³ (koetshuis) (NEN 2580)
Bouwjaar 1858
Globale indeling Souterrain: entree, ruime centrale hal met gewelfd plafond, compleet appartement met badkamer en toilet, separaat toilet, vier grote kamers (alle met daglicht), diverse ruime opslag- en keldervertrekken, diverse vaste kasten. Trapopgang (binnendoor) naar bel-etage. Totale bruikbare oppervlakte van het souterrain ruim 500 m². Bel-etage: entree via bordes aan de voorzijde, grote en hoge centrale hal met marmeren vloer en zithoek. Grote zaal (concertzaal) van 90 m² met historische schouw en drie dubbele openslaande deuren naar een brede veranda met uitzicht. Vanuit de zaal eveneens dubbele openslaande deuren naar de dinerkamer (fitnessruimte) en naar de zitkamer. De zitkamer is voorzien van een fraaie schouw en van openslaande deuren naar een kleinere glasgedekte veranda. Bibliotheekkamer met opslagkamer en serre, kleine werkkamer met pantry. Ruime zit-/werkkamer met schouw. Vanuit de centrale hal leidt een brede trapopgang naar de etage. Een smallere personeelstrap bevindt zich aan de andere zijde van het gebouw. Etage: zeer ruime centrale overloop, van waaruit alle vertrekken bereikbaar zijn. Grote zit- en eetkamer met volledig uitgeruste keuken, ontvangstzaal met openslaande deuren naar breed balkon, slaapkamer met badkamer en kledingkamer, entresol. Werkkamer, slaapkamer, twee slaap- of werkkamers, biljartkamer met bar. Tweede etage: zeer ruime onafgewerkte zolder over de gehele oppervlakte van het landhuis (gebruiksoppervlak bijna 600 m²), bestaande uit twee grote vrij indeelbare vertrekken en diverse kleinere zolderkamers. De zolder is voorzien van enkele fraaie gevelramen en van diverse dakvensters.
Dit object is verkocht.

Wilt u meer weten?

ing. J.E.T. Nannenga RT (Jurjen)
Rentmeester / makelaar
06-11392926
j.nannenga@vlnn.nl