Landgoed De Viersprong – Quatre Bras – kruispunt in de tijd

Landgoed De Viersprong, gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw, is te midden van de landgoederen en buitenverblijven in de regio een opvallende en charmante verschijning. De eclectische bouwstijl van het landhuis (waarin al enigszins de Jugendstil doorschemert), de romantiek van het destijds zo modieuze chalet en een landschap dat zich laat lezen als een geschiedenisboek maken De Viersprong tot een unicum.

In dat geschiedenisboek van De Viersprong figureren monniken die kort na 1100 in deze contreien beschutte akkertjes aanlegden. De bossen rondom de akkertjes werden een paar eeuwen later massaal gekapt om Amsterdam en zijn VOC-mentaliteit van hout te voorzien. Later kwamen op de heide naast het landgoed de legers van Napoleon tot stilstand, waarna de manschappen de tijd doodden met de bouw van een imitatie-pyramide. Kort daarna kocht de schatrijke Hubert van Asch van Wijck, parlementslid en burgemeester van Utrecht, de gronden in de omgeving en stichtte er een landgoed. Zijn zoon Matthias liet bij de kruising van wegen een chalet bouwen in Zwitserse stijl, wat destijds zeer in de mode was. Diens zoon Hubert Jan gaf opdracht voor het hoofdhuis en liet een park aanleggen dat geleidelijk overliep in de aangrenzende bossen. En zo is het nog altijd. De Viersprong wordt niet begrensd door hekken.

Sinds de familie Van Asch van Wijck het landgoed in 1921 van de hand deed, was het in gebruik als hotel, opvanghuis, vakantieoord, studentenhuis, showroom en trainingslocatie. Het gerucht wil dat er ook jarenlang een kluizenaar gewoond heeft. Toen de huidige eigenaren De Viersprong kochten, waren de belangrijkste gebouwen bewoonbaar, maar het onderhoud was zeer achterstallig.

Landgoed als een sprookje

Het landhuis, het chalet en het koetshuis zijn in korte tijd volledig gerestaureerd. Kosten nog moeite zijn gespaard om de authentieke afwerking van de panden te herstellen en het comfort op een eigentijds peil te brengen. Het chalet en het landhuis werden verbonden door middel van een moderne, half verdiepte glazen gang. Het koetshuis kreeg een professionele keuken en werd ingericht als kantine. De gerestaureerde panden zijn momenteel volledig in gebruik als kantoor- en vergaderlocatie, maar ze zijn zonder noemenswaardige ingrepen ook comfortabel te bewonen. Iets verderop in het bos ligt een oude werkschuur (1896), die nog niet is gerestaureerd.

Het park werd bij de restauratie niet vergeten. Het werd zoveel mogelijk teruggebracht naar het historische beeld aan het eind van de negentiende eeuw. De natuurlijke ruigte van de weides, de akker, de paden en de boomgroepen zorgt ervoor dat het landgoed perfect harmonieert met de bossen in de omgeving. Ruwhouten bankjes in het hoge gras en schommels aan de eeuwenoude bomen geven deze plek een bijna sprookjesachtige sfeer.

Lees de volledige omschrijving
Grondoppervlakte 50.630 m² (erfpacht, NSW-landgoed)
Woonoppervlakte 497 m² (landhuis), 119 m² (chalet), 135 m² (koetshuis) (NEN 2580)
Gebouwinhoud 2.000 m³ (landhuis), 553 m³ (chalet), 611 m³ (koetshuis) (NEN 2580)
Bouwjaar 1870 (chalet), 1894 (landhuis en koetshuis), 1896 (werkschuur)
Renovatie Recent
Globale indeling Hoofdhuis: entree, gang met trapopgang. Souterrain: grote kantoorkamer (ca. 56 m²) met glazen gang naar chalet. Kantoorkamer (ca. 24 m²) met achteruitgang, kleine kantoorkamer, diverse bergingen en dubbel toilet. Bel-etage: grote kantoorkamer (ca. 56 m²) met lambrisering en stookplaats, openslaande deuren naar brede en lichte serre (ca. 22 m²) met authentieke plavuizenvloer en gewelfd plafond. Kantoorkamer (ca. 24 m²) met schouw en openslaande deuren naar kwartrond buitenterras. Pantry en dubbel toilet. Eerste etage: vergaderkamer (ca. 36 m²) met openslaande deuren naar balkon, twee kantoorkamers (ca. 24 en 20 m²), pantry en dubbel toilet. Tweede etage: grote kantoorkamer (ca. 42 m²), kantoorkamer met bergruimte (ca. 25 m²). Pantry en toilet. Chalet: entree, hal met trapopgang en toegang naar verlaagd gelegen glazen verbinding met het hoofdhuis. Toiletruimte met dubbel toilet en fonteintje, woonkamer (ca. 22 m²) met houtkachel, schuifdeur naar achterkamer (ca. 22 m²) met vaste boekenkasten. Etage: twee werk- of slaapkamers (ca. 17 m²), beide met openslaande deuren naar balkon. Keuken met apparatuur. Zolderberging. Koetshuis: entree, grote eetkamer (ca. 60 m²) met schouw en open keuken, serre (ca. 18 m²), berging en dubbel toilet. Etage: twee werkkamers (ca. 13 en 14 m²), dubbel toilet en badkamer.

Wilt u meer weten?

ing. J.E.T. Nannenga RT (Jurjen)
Rentmeester/makelaar
06-11392926
j.nannenga@vlnn.nl