Uniek herenhuis met indrukwekkende stijlkamers en stille stadstuin

Achter een onopvallende, bijna anonieme voorgevel aan de Schiekade in Rotterdam gaat een van de meest opzienbarende woonhuizen van Rotterdam schuil. Pal naast de winkel van Leen Bakker nota bene. Ondanks haar bescheiden omvang laat de woning zich lezen als een kleine geschiedenis van Rotterdam. Het interieur is een bijna museale afspiegeling van drie of vier verschillende tijdperken. Opmerkelijk is dat de verschillende stijlen nauwelijks zijn vermengd en grotendeels intact zijn gebleven.

Het pronkstuk van Schiekade 50 is zonder twijfel de salon, een perfect overblijfsel uit de periode van de negentiende-eeuwse herenhuizen langs de Schie. Deze salon plaatst de woning onmiddellijk in de periode van het rijke Rotterdam van rond 1870. Het tijdbeeld van het weelderig wonen langs de Schie is bijna volmaakt, dankzij de uitzonderlijke gaafheid van dit ene woonvertrek. Alle versieringen en betimmeringen zijn nog intact; ook de oude lampen en zelfs het antieke vloerkleed is behouden gebleven.

Die onopvallende voorgevel met neorenaissance-trekken dankt het pand waarschijnlijk aan een modernisering van iets latere datum. Ook de achtergevel is in deze stijl afgewerkt, evenals een deel van het interieur: de woonkamer in het souterrain, het trappenhuis en de ontvangsthal op de bel-etage. De typerende wandbetimmeringen zijn compleet en gaaf, evenals de grote schouw in de ontvangsthal.

Van nog latere datum is de diepe erker op de hoofdslaapkamer, een markante uitbouw van de achtergevel, met bijzonder fraai gedecoreerde ramen in Jugendstil. Dit unieke ‘torentje’ verschaft de slaapkamer een bijzondere, tegelijk romantische en zonnige allure. De toegang kan worden afgesloten door middel van schuifdeuren met geslepen glas in dezelfde stijl.

De laatste stijlperiode is die van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Destijds werd het huis enige tijd bewoond door Sjeik Khaled Bin Saqr al Qasimi, kroonprins van Ras al Khaimah, een van de Verenigde Arabische Emiraten. Hij liet de badkamer op de tweede etage decoreren met een schitterend glasmozaïek, liet een kinderbadkamer aanleggen voor zijn zoontje en vernieuwde de keuken in het souterrain. De overige delen van het pand liet hij ongemoeid, mogelijk omdat Sjeik al Qasimi destijds al de historische betekenis van zijn Rotterdamse woning op waarde wist te schatten.

De Rotterdamse Schiehuizen

De Schie in Rotterdam was in vroeger eeuwen een belangrijke vaarverbinding met Delft en ’s-Gravenhage. Langs het water, net buiten de drukte van de stad, bouwden gegoede inwoners van Rotterdam bovenmodale herenhuizen, vaak met paleisachtige allure en met grote parktuinen erachter. Schiekade 50 werd gebouwd en ingericht in de periode van het eclecticisme, waarin allerlei vroegere stijlperiodes vrijelijk werden geciteerd en gecombineerd. De Schiekade was zonder twijfel een van de mooiste, duurste en meest modieuze locaties van Rotterdam. Van de  toenmalige herenhuizen is weinig bewaard gebleven. Een enkel huis werd verplaatst en ergens staat nog een theekoepel, maar de meeste oude huizen werden gesloopt of gingen verloren bij het bombardement van Rotterdam in mei 1940. De Schie en de Coolsingel werden gedempt en behoren tegenwoordig tot de belangrijkste boulevards van het huidige Rotterdam.

Lees de volledige omschrijving
Grondoppervlakte 174 m²
Woonoppervlakte ca. 225 m²
Gebouwinhoud ca. 700 m³
Bouwjaar omstreeks 1870
Globale indeling Entree met marmeren vloer. Begane grond: strakke houten eetkeuken aan de straatzijde, met apparatuur en vaste kasten. Tuinkamer (ca. 28 m²) met open haard, parketvloer en antieke houten wandbetimmering, grote gecamoufleerde kluis, twee openslaande deuren naar de tuin. Berging. Bel-etage: ontvangsthal met fraaie schouw en antieke uitgestoken houten wandbetimmeringen. Dubbele schuifdeuren naar grote salon (ca. 60 m²) geheel in negentiende-eeuwse neo-Louis XVI-stijl, compleet met monumentale schouw en open haard, lambriseringen, damasten wandbespanningen en stucplafond. Originele gaslampen (later geschikt gemaakt voor elektriciteit) en een op maat geknoopt vloerkleed. Twee openslaande deuren met deels gebrandschilderd glas en Franse balkons. Tweede etage: voorslaapkamer, kinderbadkamer, grote ouderslaapkamer (ca. 25 m²) met fraaie uitbouw, ingebouwde kledingkasten met toilettafel. Aangrenzende badkamer met glasmozaïeken.

Wilt u meer weten?

ing. J.E.T. Nannenga RT (Jurjen)
Rentmeester / makelaar
06-11392926
j.nannenga@vlnn.nl