VOORALSNOG GEEN BEZICHTIGINGEN MEER MOGELIJK!

Te koop op erfpacht: Kasteel Ophemert met koetshuis, slotgracht en 4 hectare park – Een Heerlyckheid in de Betuwe

Het is niet iedere dag dat wij u een magnifiek vroeg-middeleeuws kasteel met koetshuis, slotgracht en vier hectare park mogen aanbieden. Kasteel Ophemert, een ‘Heerlyckheid in de Betuwe’, dateert van rond 1300.

Het kasteel, bereikbaar via een oprijlaan met oude beuken, is altijd particulier bewoond geweest, maar doet sinds 2010 dienst als Bed & Breakfast en het wordt verhuurd voor trouwerijen en conferenties. De voor de hand liggende associatie met enig comfort is dan ook zeker op zijn plaats, maar met de authenticiteit van het kasteel, eigenlijk meer een burcht, is zeer zorgvuldig omgegaan. Eigentijds comfort is uiterst behoedzaam in het historisch decor geïntegreerd. Elektriciteit, warm en koud stromend water – het is er allemaal, maar eigenlijk past het niet bij een stoer kasteel als dit. Comfort is ook niet waar de gasten van Kasteel Ophemert op afkomen; zij willen proeven van onvervalste kasteelromantiek, dwalen door ridderzalen, marmeren gangen, door gewelvenkelders en over krakende trappen. In de geest van voormalige adellijke bewoners, zoals hertog Reinoud IV van Gelre, Ridder Sweeder van Weerdenborch de Cocq, het geslacht Van Haeften en Barthold baron Mackay. Nog steeds prijkt het wapen van het geslacht Mackay boven de ingang van het kasteel.

Sinds 2010 is het kasteel in erfpacht eigendom van Arthur baron van Dedem, maar de erfpacht loopt af en het kasteel zoekt een nieuwe eigenaar. Ze zeggen weleens: je moet een beetje gek zijn om op een kasteel te willen wonen, maar tegelijkertijd is het een uniek voorrecht om kasteelheer van Ophemert te mogen zijn. Elke baksteen waarmee Kasteel Ophemert is gebouwd ademt eeuwenoude historie, maar door restauraties, verbouwingen en aanpassingen werd het kasteel door de jaren heen verbeterd en aan de wensen van nieuwe bewoners aangepast.

Vanaf 2009 zijn er op initiatief van de familie Van Dedem grote stappen gezet om het comfort en de leefbaarheid van het kasteel naar een hoger niveau te tillen. Er zijn nu zeven gerieflijke slaapkamers, elk met een eigen sfeer, waaronder de riante ‘Chinese Kamer’ en de eveneens zeer fraaie slaapkamer ‘Van Haeften’. Ook de badkamers zijn onder handen genomen en voorzien van hedendaags comfort. De kamers liggen rond de centrale hal op de eerste en tweede verdieping van het kasteel en kijken uit over de slotgracht en het weidse kasteelpark, waarin zich behalve de mooie, Engelse kabinettentuin ook een zwembad bevindt. Op de woonverdieping bevinden zich de sfeervolle bibliotheek met open haard, eetkamer en de grote salon. Alle woonvertrekken zijn voorzien van robuuste houten of sierlijke parketvloeren. Portretten van voormalige bewoners sieren de muren en een origineel harnas in de hoek herinnert aan andere tijden. Het gewelfde souterrain biedt plaats aan de knusse ontbijtzaal met open haard, een bar en diverse opslagruimten. Het kasteel, dat zal u niet verbazen, staat bol van de karakteristieke details, goeddeels authentiek dan wel zorgvuldig gerestaureerd.
Tegenover het kasteel, op de voormalige voorburcht, staat het witgepleisterde omvangrijke koetshuis, dat in de negentiende eeuw op deze plek is herbouwd. Het koetshuis is verdeeld in twee gelijkwaardige woonhuizen. Het linkergedeelte was in gebruik als tuinmanswoning en in het rechtergedeelte bevindt zich een grote jachtzaal met grote open haard en op de verdieping een comfortabele zit- en slaapkamer.

Kasteel Ophemert leent zich voor vele doeleinden: wonen, bedrijfsmatige activiteiten en horeca. Kasteel, park, slotgracht en opstallen hebben Rijksmonumentale status en zijn door de jaren heen zorgvuldig beheerd en goed onderhouden. Dit is werkelijk een unieke kans om een historisch belangwekkend, écht kasteel te bemachtigen op een sprookjesachtige locatie in het mooie Rivierenland.

Bijzonderheden:
*Magnifiek vroeg-middeleeuws kasteel
*Koetshuis
*Slotgracht
*Vier hectare park
*NSW-status
*De prijs is bieden vanaf
*Verkoop onder voorbehoud gunning verkoper
*Rijksmonument
*Erfpachtcanon € 25.000,- per jaar, looptijd 30 jaar
*Voor diverse doeleinden geschikt
*Zwembad
*Tuinkas

Inhoud woning (kasteel): 3.784 m³

Collegiale verkoop met R365 | Christie’s International Real Estate.