1. Omschrijving
In het statige Dordtse Huis vergaderden en overnachtten de heren van het waterschap als ze de Diefdijk kwamen inspecteren. De gebeeldhouwde wapens van Holland en de Alblasserwaard in de voorgevel herinneren hier nog aan. Het Dordtse Huis is een van de weinige panden die óp de Diefdijk is gebouwd in plaats van onderaan de dijk.

De Diefdijk is één van de belangrijkste binnendijken van Nederland en maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Al met al een uniek pand op een unieke plek, die beiden historie ademen. U heeft nu de kans om zelf te gaan wonen op deze prachtige plek.

De onderhoudsstaat van het pand is niet optimaal. Vandaar dat de verkoper een bouwkundige keuring heeft laten opstellen door een bureau dat gespecialiseerd is in het renoveren en restaureren van monumentale panden (Delfgou: www.delfgou.nl). Voor het herstellen/restaureren van het pand kan door dit bureau tevens een restauratieplan met bestek, begroting, tekeningen en het aanvragen van subsidie en de benodigde vergunningen verzorgd worden. De grootschalige renovatie biedt tevens mogelijkheden om de ruimten in het pand beter te benutten en naar eigen smaak aan te passen.

Praktische informatie
Het betreft hier een gedeeltelijk kadastraal perceel van ca. 0.15.50 ha (hierna ook te noemen: object). Het perceel is direct gelegen aan de Diefdijk te Leerdam. Het object heeft de bestemming ‘wonen’ en zal in erfpacht worden uitgegeven.

De Diefdijk 47 is aangewezen als Rijksmonument. Dit betekent dat de historische en unieke monumentale status behouden moet blijven. Door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kunnen er voorwaarden opgelegd worden bij verbouwing/restauratie. Voor diverse werkzaamheden aan een Rijksmonument is een vergunning vereist om het karakter van het pand te waarborgen. Voor aanvullende informatie hierover verwijzen wij naar: www.monumenten.nl.

Het object is gelegen in de directie nabijheid van de kolk ‘Wiel van Bassa’ (ontstaan door een dijkdoorbraak) en ligt circa 1 kilometer ten oosten van Schoonrewoerd en circa 4 kilometer ten noorden van Leerdam. Het treinstation en winkels treft u aan in Leerdam.

De kadastrale informatie is te vinden in bijlage 1. In bijlage 2 is een luchtfoto te vinden met daarop indicatief de kadastrale grenzen van het object. Uitgebreide informatie is te vinden op www.landelijkvastgoedonline.nl (verkoopwebsite).

Verkoop op erfpacht
Het object wordt verkocht op basis van erfpacht. Dit houdt in dat de ondergrond in eigendom blijft bij de Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en dat er voor het gebruik hiervan een jaarlijkse canon verschuldigd is. Deze canon is vastgesteld op € 3.845,00 per jaar. De te sluiten erfpachtovereenkomst kunt u downloaden op de website van Landelijkvastgoedonline.nl. Meer informatie over erfpacht kunt u vinden op www.zuidhollandslandschap.nl/erfpacht.

Voor het gebouw wordt een recht van opstal gevestigd. Het recht van opstal wordt tegen een vergoeding overgedragen aan de toekomstig erfpachter. Bij deze verkoop doet u dus een bod op het opstalrecht met bijbehorend erfpachtcontract.

Verkoopprocedure
Het object wordt aangeboden via landelijkvastgoedonline.nl. Landelijkvastgoedonline.nl is een onderdeel van Van Lanschot Nannenga Naus Rentmeesters B.V. en werkt nauw samen met BOG Auctions. Als u een bod wilt uitbrengen gaat dit ook via de website van BOG Auctions.
Meer informatie over het proces treft u aan onder hoofdstuk 7. Informatie en biedingen.

2. Kenmerken
Kadastrale aanduiding: Gemeente Leerdam, sectie G, nummer 341 en 343 ged.
Totale oppervlakte: ca. 0.15.50 ha
Nutsvoorzieningen: Het object is aangesloten op water, gas, elektra en riolering.
Oplevering: in de huidige staat en ‘as is, where is’
Zakelijke lasten: WOZ-waarde: € 465.000,00. Waardepeildatum: 01-01-2017.
Productierechten: Geen

3. Omschrijving object
Woning Diefdijk 47
Bouwjaar ca. 1650.
Oppervlakte wonen: 271 m².
Inhoud: ca. 1.620 m³.
Verwarming middels 2 Cv-installaties.
Beglazing: Enkel glas.
Kozijnen: Uitgevoerd in hout.

Bouwwijze
Vermoedelijk gebouwd op staal. Begane grond uitgevoerd met straatklinkers, de verdiepingsvloeren zijn van hout. De gevels zijn steensmuren. De woning heeft een samengestelde kap (houten kapconstructie) afgedekt met dakpannen. Het voorhuis is voorzien van een zadeldak, het achterhuis is uitgevoerd met een schilddak.

Indeling begane grond
Entree/statige hal met Belgisch hardstenen tegels, meterkast met 15 stoppen. Vanuit hier toegang tot 2 woonkamers, achterhuis en trap naar eerste verdieping. Woonkamer I (oostzijde) is voorzien van een houten vloer, schouw, balkenplafond en diverse schuiframen en toegang tot het souterrain. Het achterhuis heeft een centrale hal met houten vloer, luik met toegang tot bergzolder en toegang tot toiletruimte met toilet en fontein, kantoor, slaapkamer en woonkeuken. De slaapkamer heeft een houten vloer, schuiframen en een balkenplafond. Vanuit hier is de badkamer toegankelijk. Badkamer met betegelde vloer, wasmachineaansluiting, wastafel, ligbad, douche en bidet. De woonkeuken heeft vinyl op de vloer, balkenplafond en een eenvoudige keukeninrichting met oven, gaskookplaat, afzuigkap en bar.

Indeling eerste verdieping
Centrale ruimte met toegang tot 4 slaapkamer en een badkamer in aanbouw (niet volledig aangesloten). In de centrale ruimte is de nokhoogte ca. 6,10 meter. Ook zijn er 2 dakkapellen en een dakraam.

Indeling souterrain
Toegankelijk via woonkamer II. Trap naar souterrain, tussenliggende bergruimte met schuifraam. Ruim souterrain met straatklinkers. Hoogte is ca. 2 meter tot aan de balken. Via een zijdeur is de achterdeur toegankelijk. In het souterrain is een stookruimte met 2 cv-installaties aanwezig. Deze ruimte is afgewerkt met eternietplaten (asbesthoudend). Tevens een tweede deur naar de achterdeur. Vanuit dit gedeelte is er toegang tot het hoger gelegen souterrain (ca. 3,16 meter tot aan balkenplafond). Oude schouw met bedstede aanwezig (mogelijk vroegere woonkamer dienstbode). Via deze ruimte is nog een werkruimte/berging toegankelijk. Deze ruimte ligt dicht tegen de dijk en is vochtig. Hier achter is nog een extra bergruimte gesitueerd.

Tuin
Voortuin langs de Diefdijk met hagen en lindenbomen. Zijtuinen zijn opgebouwd uit gazon en talud. Achtertuin heeft een gazon, terras en beplanting. Tevens is de schuur hier gesitueerd.

Bijzonderheden
Rijksmonument, zie nadere omschrijving “Monumentenregister”. Er geldt een besluit op basis van de Monumentenwet 1988 en een besluit op basis van artikel 9.1 wet Natuurbescherming.

Overige inpandige ruimte: 118 m².

Schuur
Oppervlakte 37 m².
Kenmerken Houten constructie, gepotdekselde wanden, voorzien van een zadeldak afgedekt met keramische dakpannen.

4. Inspectierapport
De Diefdijk 47 is bouwkundig gekeurd door Delfgou architectuur en monumenten
d.d. 21 september 2018. Het betreft een gecertificeerde keuring voor de woning met bijbehorende schuur. Het gehele rapport is te downloaden op de verkoopwebsite.

Er is asbestverdacht materiaal aangetroffen in diverse leidingen en afvoeren in de woning; deze zijn uitgevoerd met eterniet. Verschillende schouwen zijn aan de binnenzijde afgedekt met eternietplaten. Het dak van de woning is aan de binnenzijde bedekt met houtwolcementplaten. Het aangetroffen materiaal hoeft niet voor 2024 te zijn verwijderd.

Bij opname is gebleken dat er een olietank op het perceel aanwezig is. Bij de huidige eigenaar zijn hier geen gegevens over bekend.

5. Bijzonderheden
U kunt het object bekijken op de kijkdag, zie de planning hieronder. Het is niet toegestaan op eigen gelegenheid het object te betreden.

6. Planning
De planning van de verdere procedure is als volgt:
Kijkdag: Donderdag 8 november 2018
Sluiting inschrijving: Donderdag 20 december 2018
Gunningsbesluit: Januari 2019
Ondertekening koopovereenkomst: Januari 2019
Notariële levering: Januari 2019
Opdrachtgever houdt zich het recht voor om deze planning te wijzigen.
?
7. Informatie en biedingen
Informatie en voorwaarden over het aangeboden object en de verkoopprocedure zijn te vinden op onze website. Hier is tevens een concept-erfpachtovereenkomst te downloaden. In deze overeenkomst staan alle voorwaarden waaronder deze verkoop geschiedt.

Let op: Om te kunnen bieden moet u een geregistreerd en gelegaliseerd account bij BOG Auctions hebben. Hiervoor dient u een registratieverklaring te ondertekenen in het bijzijn van een notaris. Deze verklaring kunt u downloaden op de website van BOG Auctions (https://www.bog-auctions.com/news/index/181).

8. Financiering
Voor Rijksmonumenten zijn er speciale financieringsmogelijkheden voor aankoop, restauratie en verduurzaming. Het restauratiefonds kan u hier informatie over geven.
Daarnaast kunnen zij ook hulp bieden bij de restauratie of herbestemming van het monument. Kijk voor meer informatie op https://www.restauratiefonds.nl/.

Lees de volledige omschrijving
Bestemming & gebruik
Bestemming Wonen
Gebruik Wonen
De percelen
Kadastrale gemeente Kadastrale sectie Kadastraal nummer Meer info
Leerdam G 343 ged.
Oppervlakte
Soort perceel
Straatnaam
Plaatsnaam
Leerdam G 341 ged.
Oppervlakte
Soort perceel
Straatnaam
Plaatsnaam

Wilt u meer weten?

ing. W. Kuiken (Wieger)
Rentmeester
06-46274558
w.kuiken@vlnn.nl