De aanmeldingstermijn voor de kijkdagen is gesloten.

In verband met het Coronavirus hebben wij een extra kijkdag toegevoegd op donderdag 15 oktober. De aanmeldingstermijn voor de kijkdagen is verstreken.

VERKOOP via ONLINE INSCHRIJVING (geen vraag- of richtprijs beschikbaar):

De verbeterde constructieve toets is op 14-10-2020 gepubliceerd.

Hoeve Dorpzicht: riante vrijstaande woning op een paradijselijke plek.
Wonen op een Waddeneiland. Het kan.

Wie kent niet dat speciale eilandgevoel? Je komt van de veerboot en staat onmiskenbaar in een andere wereld. Hier heeft de natuur het voor het zeggen, hier hoor je de stilte. De zilte aroma’s van de zee en het droogvallende wad mengen zich met de kruidige geuren van bos en duinvalleien en de eerlijke landlucht van polders en boerderijen. Weidse vergezichten, bijzonder licht. En altijd hoor en zie je vogels.

Zo doet u een bod
Uw bod plaatst u via deze website, hiervoor klikt u op de knop ‘plaats een bod’. Vul de velden in en bevestig uw bod. U krijgt vervolgens een mail met een globaal overzicht van uw inschrijving. Het plaatsen van het bod werkt het beste als u de webbrowser Google Chrome gebruikt.

Uw bod is uiteraard niet zichtbaar voor andere bieders en u heeft de mogelijkheid om uw (ontbindende) voorwaarden aan te geven.

Het bod komt binnen op een beveiligde server die niet toegankelijk is voor derden. Een notaris ziet toe op de biedingsprocedure. Na het sluiten van de biedingstermijn controleert de notaris de biedingen en een correct verloop van het proces. Vervolgens stemt VLNN Online de biedingen af met de verkopende partij. Zodra er een gunningsbesluit is genomen worden de bieders op de hoogte gesteld.

Thuiskomen op Texel
Voor de Texelaars gaat er niets boven hun eiland. Ze zijn er thuis en de meesten gaan er nooit meer weg. Tegelijk mag Texel zich in een grote populariteit verheugen bij badgasten, rustzoekers en natuurliefhebbers uit alle windstreken. Niet voor niets komt de waddenliefhebber graag terug naar zijn of haar geliefde eiland. Het voelt voor hen ook iedere keer een beetje als thuiskomen…

‘Dorpzicht’
De Sociëteit van Eigendom van Eierland liet in 1838 een herenhuis met wijnkelder bouwen. Het huis diende als directiewoning en kreeg de naam Dorpzicht. Het mooie en riante herenhuis werd in aktes aangeduid als ‘hofstede’.
In 1899 werd Dorpzicht door de bliksem getroffen en brandde af. De muren bleven staan en het huis werd in dezelfde stijl herbouwd. De kelder van de huidige woning is zeer waarschijnlijk de wijnkelder uit 1838. In 1978 is Dorpzicht ingrijpend verbouwd.

Een monumentale woning met karakter
Hoeve Dorpzicht is een rechthoekig pand dat bestaat uit een kelder, begane grond, zolder en vliering. Het schilddak is gedekt met grauwe, opnieuw verbeterde Hollandse pannen. Beide uiteinden hebben een schoorsteen. Het exterieur is verfraaid met pilasters. In de voorgevel de voordeur met bovenlicht. Van hier loopt een gang naar een deur in de achtergevel. Links en rechts van de gang liggen grote ruimtes, enkele kasten en een toilet. De trap naar de verdieping ligt tegen de westmuur van de gang. Door de hoge borstwering is de verdieping ruim. Rond een overloop en middengang zijn 5 kamers en een badkamer gesitueerd. De vliering is bereikbaar via een luik met vlizotrap. De kelder is aan de achterzijde van het pand toegankelijk via een door een luik afgesloten trap.

Het bakhuis maakte onderdeel uit van de boerderij Dorpzicht. Nadat het pandje in onbruik raakte, raakte het vervallen. Het interieur met oven bleef intact. In 2015 is het bakhuis gerestaureerd. Het interieur is hierbij behouden gebleven.

Rijksmonument
Hoeve Dorpzicht is een rijksmonument. De officiële beschrijving daarvan luidt:
Ten oosten van Cocksdorp in het geboomte gelegen woonhuis van een grote hoeve. Breed gebouw onder tuitdak met hoekschoorstenen; door lisenen in drie traveeën gedeeld; zesruits vensters XIX.

Bij restauraties of verbouwingen bent u gebonden aan de geldende monumentenregelgeving en moet u een omgevingsvergunning aanvragen. Er zijn ook speciale financieringsmogelijkheden voor aankoop, restauratie en verduurzaming van Rijksmonumenten. Voor informatie en/of ondersteuning kunt u terecht bij het Restauratiefonds (restauratiefonds.nl), monumenten.nl en stichting ERM (stichtingerm.nl).

Nutsvoorzieningen en bouwkundige staat:
Water en elektra zijn aanwezig. Riolering gaat via een helofytenfilter en internet komt via de telefoonkabel. Gas is te realiseren middels een gastank.

Het is aannemelijk dat Hoeve Dorpzicht van binnen geheel gerenoveerd gaat worden. Wij raden u aan om bij de gemeente te informeren naar de mogelijkheden voor Rijksmonumenten. Het gebouw kent een aantal bouwkundige gebreken. Hiervoor wordt/is een bouwkundig onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek kunt u downloaden op onze website. Het bouwkundig onderzoek is per d.d. 14 september 2020 beschikbaar.

Verkoop op basis van erfpacht
De opstallen worden verkocht op basis van een tijdelijk recht van erfpacht en een erfpachtafhankelijk recht van opstal. De grond blijft eigendom van Staatsbosbeheer. Voor de opstallen wordt een (erfpachtafhankelijk) recht van opstal gevestigd.

U verwerft de opstallen (vrijstaande woning en bakhuisje) op Stengweg 19, De Cocksdorp (gemeente Texel), van Staatsbosbeheer. Het perceel is 1.835 m² groot. Op het terrein rust een woonbestemming. Het bestemmingsplan biedt de mogelijkheid om een deel van de woning te gebruiken als Bed & Breakfast (maximaal 6 slaapplaatsen en niet meer dan 3 kamers). Het is niet toegestaan de woning als geheel recreatief te verhuren.

Het object wordt tegen een vergoeding (koopsom) overgedragen aan u als de toekomstige erfpachter. U doet dus een bod op de opstallen met bijbehorend erfpachtcontract en opstalrecht. Voor het gebruik van de grond en het opstalrecht betaalt u een aanvangscanon van € 6.000,- per jaar. Deze canon wordt geïndexeerd en kan worden herzien. De te sluiten erfpachtovereenkomst kunt u hiernaast downloaden.

Hiernaast kunt u de volgende stukken downloaden:
1. Verkoopbrochure
2. Conceptovereenkomst uitgifte erfpacht opstal Dorpzicht
3. Concept akte uitgifte Dorpzicht
4. Algemene voorwaarden erfpacht en opstal Staatsbosbeheer 2015
5. Bouwhistorisch en Waardestellend onderzoek Dorpzicht
6. Verkennend bodemonderzoek Stengweg 19 te De Cocksdorp (Texel)
7. Asbest onderzoek Stengweg 19 te De Cocksdorp (Texel)
8. Energielabel Stengweg 19 De Cocksdorp
9. Energie-index rapport Stengweg 19 1795LG De Cocksdorp
10. Meetrapport – Stengweg 19 De Cocksdorp
11. Rijksmonumentomschrijving
12. Kadastrale stukken
13. Gegevens bestemmingsplan
14. Rapport constructief onderzoek (14-10-2020)

 

Belangrijke data
Startdatum 31 augustus 2020
Sluitingsdatum Donderdag 29 oktober 2020
Tijdstip sluiting 14:00 uur
Gunningsdatum Vrijdag 6 november 2020
Kijkdagen 17-9-2020 en 16-10-2020