Het is niet meer mogelijk een afspraak te maken voor een bezichtiging. Het object is niet op eigen gelegenheid te bezichtigen.

Er zijn twee kijkdagen georganiseerd, op vrijdag 23 juli 2021 (reeds VOL) en op vrijdag 20 augustus 2021 (reeds VOL). Bezichtiging uitsluitend op afspraak en helaas niet meer mogelijk.

Aanmelden niet meer mogelijk.

INSCHRIJVING GESLOTEN – GUNNING GAANDE

 

Te koop bij INSCHRIJVING in natuurgebied op de Hondsrug bij Borger (op ERFPACHT).

Inschrijving, derhalve géén vraag- of richtprijs aanwezig.

Wonen in een Drentse idylle
Perceel met vrijstaande woning en grote tuin in bosrand
Te koop: Rolderstraat 14 bij Borger

Een groene stille wereld…
Heide, bos, hunebedden, rust, stilte en ruimte. Véél ruimte. Dat is Drenthe ten voeten uit. En bijna nergens komen die Saksische heerlijkheden zo royaal en indringend samen als op de prachtige Hondsrug tussen Emmen en Groningen. Dit unieke natuurgebied biedt alles waar het hart van de natuurliefhebber sneller van gaat kloppen.

… met Borger in het centrum
De Hondsrug is een tientallen kilometers lange, heuvelachtige strook onversneden natuur, met bossen, landerijen, heidevelden, boerderijen en pittoreske brinkdorpjes, ingeklemd tussen kronkelige riviertjes. En midden in die groene, stille wereld ligt Borger, een gezellig oud, typisch Drents dorp rond een pittoreske middeleeuwse kerk. Het maakt nu deel uit van de gemeente Borger-Odoorn.

Wordt u een echte bosbewoner?

Vrijstaande woning op vrijliggend perceel
Woont u graag in de natuur en bent u gesteld op rust en privacy? Dan wacht u bij Borger op de Hondsrug een wondermooie Drentse idylle. Midden in het overweldigende groen van dit unieke natuurgebied staat op tientallen meters van de Provincialeweg een royale vrijstaande woning, omringd door een grote tuin die volledig omzoomd is door bomen. Het perceel ligt in een bos dat u elke dag opnieuw uitnodigt voor een verkwikkende wandeling door de Drentse natuur.

Verwerven op erfpachtbasis
Het perceel is eigendom van Staatsbosbeheer en de woning is gebruikt als vakantiewoning. Maar als u geluk heeft, bent ú binnenkort de gelukkige toekomstige bewoner. U kunt het perceel met tuin en woning namelijk verwerven op erfpachtbasis en erfpachtafhankelijk recht van opstal. Het perceel meet 1.760 m². De woning is circa 391 m3 groot, met een woonoppervlak van circa 107 m² en diverse bergruimten.

Alles over het perceel, de woning en de verkoopprocedure leest u verderop.

Hier is de natuur de baas
De Rolderstraat verbindt Borger met het dorp Rolde, een kleine 15 kilometer verderop. De route voert dwars door de Drentse natuur, omring door bos, heide, vennen en schilderachtige dorpjes en landerijen. Uw woning staat op een echte droomplek: een vrijliggend perceel aan de voet van de Hondsrug, geheel omringd door bos.

Eldorado voor fietsers en wandelaars
De omgeving rond uw woning is een eldorado voor fietsers en wandelaars. De fiets- en wandelpaden voeren u langs de mooiste dorpjes en gevarieerde natuur, waar u vaak geen mens tegenkomt. Als u even de pas inhoudt en goed luistert hoort u… vogelgeluiden en het geritsel van bladeren, verder niets. In uw woonomgeving is de natuur de baas. En u bent een vaste bewoner. Is dat geen bevoorrecht gevoel?

Drenthe in uw achtertuin
Vanuit uw tuin loopt u meteen de natuur in van het Drouwenerveld (boswachterij Gieten-Borger) dat deel uitmaakt van het natuurgebied De Hondsrug. Eerste stop na nog geen 100 meter: het serene Lunsveen met zijn prachtige vennen en verderop een heus heideveld. Een heerlijk stukje kenmerkend Drenthe praktisch in uw achtertuin…

Bossen en heidevelden
Een wandeling over de 25 meter hoge vlonders langs de hoge boomtoppen van het Boomkroonpad is een must. Vanaf het uitkijkpunt heeft u een machtig uitzicht over bossen en heidevelden. En in een hete zomer vindt u verkoeling met een verfrissende duik in de fraaie natuurrecreatieplas ‘t Nije Hemelriek’. Het hunebed enkele kilometers verderop maakt het oer-Drentse tafereel compleet.

Houd u van de Drentse natuur, dan is dit de plek van uw dromen!

Uw paradijsje in het bos

Vrijliggend perceel van circa 1.760 m²
Uw woning staat op een vrijliggend perceel van circa 1.760 m², op enkele tientallen meters van de Rolderstraat. Het omringende bos onttrekt uw tuin en woning geheel aan het oog. De ruime vrijstaande woning is gebouwd in 1952, in de traditionele lokale bouwstijl. Het L-vormige pand is opgetrokken uit witgepleisterde baksteen met houtafwerking aan de kopse kant van de voorgevel.

Het woonoppervlak op de begane grond meet circa 71 m². U betreedt de woning via twee entrees. Via de eerste komt u in een hal met een trap naar de eerste etage en de deuren naar het toilet, de royale badkamer met ligbad en aparte douche en de ruime woonkamer annex open keuken.

Onbelemmerd zicht op de natuur
Vanuit de gezellige woonkamer met sfeerhaard en houten vloer heeft u een onbelemmerd zicht op de prachtige natuur rond uw woning. De ambiance van de keuken sluit goed aan op de rustgevende zensfeer van het huis en de omgeving, en is voorzien van alle moderne keukengemakken. Via de keuken bereikt u de tweede entreehal die uitkomt op een ruime slaapkamer.

Op de eerste etage bevinden zich een overloop met cv-kast, een toilet en twee royale slaapkamers. Grenzend aan de woning bevinden zich een berging en een grote open schuur.

Heerlijk toeven in alle jaargetijden
In de paradijselijke tuin rondom uw hele woning, met zijn fraaie terras en gazon en rijk beplante borders, is het heerlijk toeven in alle jaargetijden. En als de zon te veel wordt, vindt u overal wel een koel schaduwplekje onder de bomen.

 • De woning verkeert in goede staat van onderhoud (zie Bouwkundig inspectierapport).
 • Het woonhuis is deels geïsoleerd en heeft het energielabel F.
 • De cv-ketel op zolder (bouwjaar 2012) voorziet de woning van verwarming en warm water.
 • De woning is aangesloten op aardgas, elektra, water en (pers)riolering. Een satellietschotel verzorgt de internet- en tv-ontvangst.

Algemene locatiegegevens
Adres: Rolderstraat 14 in Borger
Kadastrale aanduiding: Gemeente Borger, sectie F, nummer 5464
Eigenaar: Staatsbosbeheer
Oppervlakte perceel in aanbod: circa 1.760 m2
Bebouwing: woning met berging en schuur
Terreinverharding: deels grind, deels klinkers

Gebruiksoppervlakte wonen:
Begane grond: circa 71 m2
Eerste etage: circa 35 m2
Totaal: circa 107 m2

Overige inpandige ruimte: circa 5 m2
Gebouwgebonden buitenruimte: circa 28 m2
Externe bergruimte: circa 5 m2

Totale bruto inhoud: circa 391 m3

Hiernaast kunt u het volledige meetrapport en de plattegronden downloaden.

Verbouwingen en aanpassingen
U mag de woning verbouwen of aanpassen ná toestemming van Staatsbosbeheer en binnen de grenzen van het bestemmingsplan.

Geen ernstige bodemverontreinigingen
Op de locatie komen maximaal lichte verontreinigingen voor. De licht verhoogde gehalten aan zware metalen en PCB in de bovengrond en het licht verhoogde concentratie met barium in het grondwater (van nature aanwezig) vormt geen aanleiding tot het uitvoeren van een nader bodemonderzoek. In de bovengrond is zowel zintuiglijk als analytisch geen asbest aangetoond. De bovengrond is hiermee onverdacht op het voorkomen van asbest.

Er is een verhoogde (niet schadelijke) hoeveelheid lood gemeten. Mocht de grond in gebruik genomen gaan worden als gevoelige locatie (moestuin of speelterrein) dan zijn mogelijk maatregelen vereist. Het volledige Verkennend bodemonderzoek is hiernaast te downloaden.

Veel rust en groen, maar ook veel te doen
Uw Drentse droomhuis staat midden in de natuur, maar niet in de ‘middle of nowhere’. In de omgeving is volop te doen en te zien, zodat u zich geen moment hoeft te vervelen. In het nabije Borger vindt u bijvoorbeeld het Hunebedcentrum, waar de Drentse prehistorie tot leven komt. En alleen al in de directe omgeving van dit gezellige dorp staan een twintigtal van deze indrukwekkende oude grafmonumenten, waaronder het grootste hunebed van Nederland.

De meest verrassende ontdekkingen
De omgeving is één grote groene uitnodiging voor dagjes uit en korte uitstapjes met de kinderen, zoals het Drouwenerzand Attractiepark, recreatieplas ‘t Nije Hemelriek’, het buitencentrum Boomkroonpad en Speelbos Lorken, of het spectaculaire Wildlands Adventure Zoo bij Emmen.

Maak een fietstocht door de omgeving en u doet de meest verrassende ontdekkingen. Wie weet, kruist u onderweg wel het pad met een heuse schaapsherder en zijn kudde. En breng vooral ook eens een bezoek aan het indrukwekkende Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

In Borger vindt u alle winkels voor de dagelijks boodschappen, diverse cafés en restaurants en scholen tot en met havo-niveau. De Rijksuniversiteit Groningen is nog geen 40 km ver. En voor een dagje shoppen of ‘cultuur’ gaat u naar Assen, Emmen of Groningen.

Goed bereikbaar per auto en openbaar vervoer
Uw woning is goed bereikbaar per auto en openbaar vervoer. Via de Rolderweg (N857) rijdt u zo naar Assen en via de N34 en A28 naar Groningen of Emmen en voorbij Emmen naar de snelweg A37. Vlakbij de woning is een bushalte. De bus brengt u o.a. naar Assen, Emmen en Groningen.

Verkoop op basis van erfpacht
U verwerft een tijdelijk recht van erfpacht op de kavel, met een erfpachtafhankelijk recht van opstal. Dat wil zeggen: u mag de grond gebruiken, maar de kavel blijft eigendom van de huidige eigenaar. Voor het gebruik betaalt u een jaarlijkse vergoeding. Deze ‘canon’ wordt jaarlijks geïndexeerd en wordt na 10 jaar herzien. De woning en bijgebouwen zijn en blijven uw eigendom. U verwerft  immers het recht van opstal. Op het perceel rust een woonbestemming.

Het object wordt tegen een vergoeding (koopsom) overgedragen aan u als de toekomstige erfpachter. U doet dus een bod op de opstallen met bijbehorend erfpachtcontract en opstalrecht. Voor het gebruik van de grond en het opstalrecht betaalt u een aanvangscanon van € 4.350,50 per jaar. Deze canon wordt geïndexeerd en wordt na 10 jaar herzien. De te sluiten erfpachtovereenkomst kunt u hiernaast downloaden.

Hieronder de belangrijkste informatie uit de te sluiten erfpachtovereenkomst:

 • Duur: 30 jaar.
 • Jaarlijkse canon: € 4.350,50 per jaar.
 • Indexatie: jaarlijks aan de hand van de CPI-index.
 • Herziening: na 10 jaar wordt de canon herzien. Om grote fluctuaties te voorkomen, is er een dempingsregeling van toepassing.

De conceptovereenkomst met bijbehorende algemene voorwaarden kunt u hiernaast downloaden.

Inschrijven? Kijk op VLNN voor alle details
In uw heerlijke boswoning in de serene natuur van de Hondsrug leeft u in een onvervalst  Drents sprookje. Bent u geïnteresseerd? Neem dan snel contact op met VLNN-makelaar Wieger Kuiken: 0348 74 84 14, w.kuiken@vlnn.nl. Hij vertelt u graag meer over alle mogelijkheden en verzorgt ook kijkdagen op deze bijzondere locatie.

Alle informatie, inclusief voorwaarden, documenten en rapporten, vindt u hiernaast. Hier kunt u zich ook aanmelden voor een van de kijkdagen.

Zo doet u een bod
Uw bod plaatst u via de website van VLNN. Op deze website verschijnt twee weken voor de sluitingsdatum een inschrijfformulier. Om het formulier te openen, klikt u op de knop ‘plaats een bod’. U vult de velden in en bevestigt uw bod. U krijgt vervolgens een mail met een globaal overzicht van uw inschrijving. Het plaatsen van het bod werkt het beste als u de webbrowser Google Chrome gebruikt.

Uw bod is uiteraard niet zichtbaar voor andere bieders en u heeft de mogelijkheid om uw (ontbindende) voorwaarden aan te geven.

Het bod komt binnen op een beveiligde server die niet toegankelijk is voor derden. Na het sluiten van de biedingstermijn is er een controle van de biedingen en een correct verloop van het proces. Vervolgens stemt VLNN de biedingen af met de verkopende partij. Zodra er een gunningsbesluit is genomen, worden de bieders op de hoogte gesteld.

Op de website kunt u de volgende stukken downloaden:

 • bouwkundig inspectierapport
 • bodemonderzoek
 • meetrapport
 • energielabel
 • te sluiten erfpachtovereenkomst
 • ontwerpakte erfpacht en opstal
 • algemene voorwaarden erfpacht en opstal Staatsbosbeheer 2015
 • kadastrale stukken
 • plattegronden

 Planning

Activiteiten Datum
Publicatie verkoopstukken 28 juni 2021
Kijkmoment 1 Vrijdag 23 juli (op afspraak – reeds VOL)
Kijkmoment 2 Vrijdag 20 augustus (op afspraak – reeds VOL)
Sluiting indienen online inschrijvingen 2 september 2021 om 14.00 uur
Voorlopig gunningsbesluit 9 september 2021
Ondertekening koopovereenkomst 17 september 2021
Notariële levering Uiterlijk 1 november 2021

Staatsbosbeheer houdt zich het recht voor om deze planning te wijzigen.

In het kort
Aanbod
De verwerving van de vrijstaande woning met bijgebouwen aan de Rolderstraat 14 te Borger (gemeente Borger-Odoorn).

Locatie
In de bosrand nabij het Lunsveen in de Boswachterij Gieten-Borger op de Hondsrug, op circa 4 km ten noordwesten van Borger.

 Perceeloppervlakte
Circa 1.760 m².

Bestemming
Wonen.

Staat van onderhoud
De woning verkeert in goede staat van onderhoud (zie Bouwkundig inspectierapport).

Bodemkwaliteit
Geen ernstige bodemverontreiniging aangetroffen. Het onderzoeksrapport kunt u downloaden.

Omgeving
Het perceel met de tuin en woning ligt vrij in de bosrand nabij het Lunsveen in de Boswachterij Gieten-Borger en maakt deel uit van het nationaal natuurmonument Geopark Hondsrug en het Nationaal Park Drentsche Aa.

Bereikbaarheid
Uitstekend bereikbaar per auto en ov (bushalte vlakbij de woning).

Verkoop en gunning
Bij inschrijving.

Staatsbosbeheer zal na de sluiting van de inschrijvingstermijn de inschrijvingen beoordelen. Staatsbosbeheer behoudt zich het recht voor het object niet te gunnen.

Belangrijke data
Startdatum 28 juni 2021
Sluitingsdatum 2 september 2021
Tijdstip sluiting 14.00 uur
Gunningsdatum 9 september 2021
Kijkdagen vrijdag 23 juli 2021 (op afspraak - VOL) en vrijdag 20 augustus 2021 (op afspraak - VOL)
Dit object is verkocht.

Wilt u meer weten?

ing. W. Kuiken (Wieger)
Rentmeester
06-46274558
w.kuiken@vlnn.nl
Belangrijke data
Startdatum 28 juni 2021
Sluitingsdatum 2 september 2021
Tijdstip sluiting 14.00 uur
Gunningsdatum 9 september 2021
Kijkdagen vrijdag 23 juli 2021 (op afspraak - VOL) en vrijdag 20 augustus 2021 (op afspraak - VOL)