VLNN neemt praktijktoets af op de rentmeestersopleiding

26 juni 2020
Samen met Sander Seure van Vereniging Natuurmonumenten verzorgde rentmeester Jurjen Nannenga van VLNN woensdag de 'Vaardigheidstoets Onderhandelen 2020' voor 17 derdejaars-studenten van de rentmeestersopleiding aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp.
Afbeelding voor VLNN neemt praktijktoets af op de rentmeestersopleiding

In de toets kregen de studenten een concrete, prikkelende praktijkcase voorgelegd: de fictieve onderhandeling over de huur van bedrijfsruimte in het monumentale pand van Radio Kootwijk op de Veluwe, beheerd door Staatsbosbeheer. De studenten speelden de rol van huurder en Sander en Jurjen die van verhuurder.

Overtuigen, maar óók inleven

De studenten werd in het rollenspel de uitdaging voorgelegd om bij de verhuurder met steekhoudende argumenten een optimale huurprijs te bedingen, in combinatie met een goed voorzieningenniveau. Daarbij toetsten Sander en Jurjen niet alleen de creativiteit en overtuigingskracht van de aangevoerde argumenten, maar ook de mate waarin de studenten zich inleefden in de positie van de verhuurder.

In onderhandelingen staat het bereiken van overeenstemming voorop. En in het resultaat moeten beide partijen zich goed kunnen vinden. Een kwestie van geven en nemen. Een goede bemiddelaar weet die balans moeiteloos te bewaren. Sander en Jurjen waren aangenaam verrast door de creativiteit en vaardigheid waarmee sommige studenten zich door de toets onderhandelden.

Kennis uitwisselen met opleiding

VLNN nam de vaardigheidstoets af voor het derde jaar op rij. Daarnaast geeft rentmeester Ferry Pikavet namens ons kantoor ook gastcolleges over pacht, onteigening, onderhandelen en taxatieleer op de hogeschool. Met die kennisuitwisseling wil ons kantoor een bijdrage leveren aan de opleiding waar onze rentmeesters zelf ook het vak hebben geleerd.