Studiereis Interfarms naar Rheinland Pfalz

29 juni 2018
Eind juni was de jaarlijkse studiereis van Interfarms en haar franchisekantoren Achterhof Makelaardij, Heero Boer Makelaardij en VLNN Makelaars. Eerdere studiereizen gingen naar Denemarken, Slowakije en Frankrijk, dit jaar stond het mooie Rheinland Pfalz op het 3-daagse programma.
Afbeelding voor Studiereis Interfarms naar Rheinland Pfalz

Het reisprogramma bestond uit bedrijfsbezichtigingen en gesprekken met agrarisch specialisten waaronder juristen van de landwirtschaftskammer over o.a. het traject van bouwaanvragen. Meerdere locaties werden bezocht waar Interfarms het aankooptraject voor verzorgd. Ook bezochten de collega’s een prachtig melkveebedrijf van een gezin dat ongeveer 6 jaar geleden geëmigreerd is naar Rheinland Pfalz. Het bedrijf is verdeeld over 2 locaties, waarbij op een tweede locatie een nieuwe stal en woning is gebouwd. Het bedrijf is daardoor sinds een paar jaar verdubbeld naar nu 150 melkkoeien en 225 ha land. Deze nieuwbouwstal is met ongeveer 20% subsidie gerealiseerd.

Rheinland Pfalz is een gewild gebied voor Nederlandse melkveehouders. Kenmerkend voor deze regio zijn de gemengde gezinsbedrijven, met relatief goede grond tegen een gunstige prijs (hectareprijs vanaf € 11.000). Doordat Duitsland aantrekkelijke subsidieregelingen kent, kan nieuwbouw financieel gunstig zijn. Er worden subsidies verstrekt tot maximaal 40% van de bouwkosten en met een maximum van € 800.000, waarbij er wel strengere eisen gelden voor o.a. dier en welzijn.

boerderij Rheinland Pfalz