Markt voor landgoederen trekt aan

4 augustus 2016
De markt voor landgoederen in Nederland trekt licht aan, na een jarenlange periode van matige resultaten en weinig beweging. Vanaf begin 2015 stijgen de prijzen licht. Ook de verkoopaantallen nemen toe en het aanbod af. Vooral wat kleinere landgoederen vinden sneller een nieuwe eigenaar. Dit blijkt uit halfjaarcijfers van de NVM.
Afbeelding voor Markt voor landgoederen trekt aan

Op dit moment staan er in Nederland ruim 100 landgoederen te koop met een gemiddelde vraagprijs  van bijna 1,5 miljoen euro. Een kwart van het aanbod is te vinden in de provincie Gelderland. In 2014, het laagste punt van de markt, stonden nog 115 landgoederen in de etalage. Dat jaar werden er maar 15 verkocht; minder dan de helft van de jaarlijkse verkoop in 2009.

In trek
Inmiddels trekken de verkopen aan. 2015 was goed voor 23 verkopen en in de eerste helft van 2016 noteerde de NVM 12 transacties. De voorraad beschikbare landgoederen neemt licht af en de prijzen trekken daarom aan. Toch zijn het vooralsnog vooral de wat kleinere landgoederen die vlot worden verkocht. De verkoop van een landgoed blijft sowieso een zaak van geduld; ondanks het aantrekken van de markt staat een gemiddeld landgoed nog steeds zo’n dertien maanden (392 dagen) te koop.
(Bron: NVM)