Interfarms informatieavonden over emigratie goed bezocht

5 februari 2019
‘Prijzen voor grond en fosfaatrechten nu relatief hoog’
Afbeelding voor Interfarms informatieavonden over emigratie goed bezocht

De interesse van boeren om te emigreren trekt weer aan. Er is nu 25 tot 30 procent meer belangstelling dan in 2015.

Omdat de prijzen voor grond en fosfaatrechten relatief hoog liggen, kan verkoop ervan en de aankoop van een agrarisch bedrijf in het buitenland nu extra aantrekkelijk zijn. Dat zei directeur Frits Bennink van Interfarms tijdens in januari gehouden informatieavonden over emigratie van zijn makelaarsorganisatie.

Boeren willen onder regeldruk uit

Was emigreren twintig jaar geleden vooral een mooie uitdaging, nu is de aanleiding vaak een negatieve: de Nederlandse regeldruk. Ook het beleid van beperkte groei van diverse zuivelverwerkers speelt een rol volgens de directeur van Interfarms. De landen waarnaar Nederlandse boeren verkassen zijn vooral Australië, Canada, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Zweden, Slowakije, Verenigde Staten.

Interfarms had een keur van specialisten voor de belangstellende boeren op de been gebracht: de eigen consultants in het buitenland, de eigen makelaars in Nederland, fiscale experts, een internationale verhuizer en een vertegenwoordiger van een Canadese bank.

Duitsland en Denemarken in trek

Duitsland en Denemarken zijn landen die het momenteel het beste doen bij boeren met emigratieplannen. Bij veehouders is Duitsland populair. Het is dicht bij Nederland en grond is er, bijvoorbeeld in de deelstaten Rijnland-Palts en Hessen, met 10.000 tot 15.000 euro per hectare relatief goedkoop. Bij de belangstelling voor Denemarken is een verschuiving van veehouders naar akkerbouwers zichtbaar, vooral vanwege de kwaliteit van de grond voor aardappelteelt. De grondprijs ligt daar met 16.000 tot 26.000 euro per hectare wel hoger. Ook Slowakije is een land dat, met grondprijzen van circa 6.000 tot 11.000 euro per hectare, steeds meer mogelijkheden biedt.

Namens Interfarms VLNN Makelaars waren Jurjen Nannenga, Jan Pieter van Woerden en Jorden Oostdam aanwezig. Speciaal voor het VLNN-werkgebied in het westen en midden van ons land was er een informatieavond in De Meern.